Unsplash

4 redenen om elke dag zonnebrand te gebruiken (ook als de zon niet schijnt)

De lente is begonnen, de zon laat zich steeds vaker zien en daar hoort natuurlijk zonnebrand bij. Elke dag smeren klinkt misschien nogal overdreven. Maar laat me je uitleggen waarom het helemaal niet zo’n gek idee is om dit te doen. Ik kan vaak nogal hysterisch zijn als het om zonnebrand gaat. Maar ik bedoel, je wilt toch niet iemand met een leren, verschrompelde huid worden? Je moet er tenslotte nog je hele leven mee doen. Zorg er daarom goed voor!

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook kunt verbranden als het bewolkt is, zelfs in de winter. Wolken laten namelijk 80% van de UV-straling door. En dat kan er dus voor zorgen dat je alsnog kunt verbranden. Tijd om hier even duidelijkheid in te brengen dus. Daarom: 4 redenen om elke dag zonnebrand te gebruiken.

Je wilt geen huidkanker

Reden nummer één om goed te smeren, is om huidkanker te voorkomen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het een fabeltje is dat je van de zon huidkanker krijgt. Helaas is dat niet waar. Van teveel zonnebaden kun je zeker huidkanker krijgen. Zelfs als je niet van plan bent om volop te gaan zonnebaden, is de kans groot dat je huid de zon wel te zien krijgt. Als je buiten loopt bijvoorbeeld. Wees daarom goed voorbereid.

Anderen lazen ook: Wat is huidkanker en wat heeft de zon hiermee te maken?

Je huid blijft jonger

We willen allemaal forever young blijven. Pak dit dan grondig aan en zorg er in ieder geval voor dat je er ook jong uit blijft zien. De zon geeft je rimpels, dat is een feit. In Australië werd een grootschalig onderzoek gedaan naar het dagelijks smeren van zonnebrand en het smeren wanneer het nodig was. Na vier en een half jaar hadden de mensen in de groep die af en toe zonnebrand smeerde duidelijk meer bruine vlekjes en lijnen in hun gezicht. Bij de mensen die dagelijks smeerden, was helemaal geen veroudering te zien. Daarom: vergeet botox, gebruik gewoon zonnebrand (of in ieder geval een dagcrème met SPF).

Ook achter glas komt de zon

Nee, helaas kun je niet bruin worden als je achter glas zit. Maar wat veel mensen niet weten, is dat UV-A stralen wél door glas heen gaan. Voor de duidelijkheid: UV-B stralen zorgen voor het bruine kleurtje (en het verbranden) op je huid. Maar de UV-A stralen doen ook wel degelijk iets. Deze beschadigen de huid en vergroten de kans op huidkanker. Ook als je achter het raam zit is het slim om je in te smeren.

Bewolkte dagen zijn net zo belangrijk

Zoals ik net al zei, gaat 80% van de UV-stralen gewoon door de wolken heen. Zelfs als het regent zijn er nog een paar stralen die door de wolken heen weten te komen. En dat is misschien wel de belangrijkste reden om je dus élke dag in te smeren.

Anderen lazen ook: Uitgezocht: welke claims op zonnebrandcrèmes kloppen?

Haal een zonnebrand in huis die jij fijn vindt, zet deze in de badkamer en smeer je hele lichaam hiermee in zodra je uit de douche komt. Vergeet niet dat zonnebrand niet de hele dag werkt en je dus af en toe nog een keer moet smeren, helemaal als je in de zon gaat liggen bakken.