Pexels

Een bijbaan levert meer op dan alleen geld: zo kom je aan de bak

In 2016 hadden 210.000 jongeren tussen de 15 en 20 jaar een bijbaan. Dit is vier tiende van de jongeren. Top natuurlijk, maar naar mijn mening niet genoeg. Ik roep de overige 60% op om zichzelf een schop onder de kont te geven en als de sodemieter te gaan solliciteren. Want werken is goed, werken is leuk en van werken krijg je geld. En met geld? Koop je alles wat je hartje begeert (en ja, je kunt natuurlijk ook sparen en ervaring opdoen). 😉

Foto: reverent/pixabayFoto: reverent/pixabay

Waarom zou ik in hemelsnaam mijn vrije tijd in de supermarkt willen doorbrengen?

Van een bijbaan leer je meer dan enkel het werk zelf. Stel dat je een bijbaan bij de Albert Heijn hebt, als vakkenvuller. Dat je op een gegeven moment een superster wordt in het spiegelen van wereldgerechten geloven we maar al te graag. Maar wat nog belangrijker is: je leert omgaan met collega’s, je leert de waarde van geld inzien, je leert verantwoording nemen en de kans is groot dat je er een paar fantastische vrienden aan overhoudt. Wie weet ben jij na een paar jaar wel doorgestroomd tot supermarktmanager. Er liggen veel meer kansen voor het grijpen als je af en toe de handen uit de mouwen steekt.

Lees ook: Zo kun je extra geld verdienen en is het makkelijker om wat over te houden

Maar waar moet ik dan gaan solliciteren?

YoungCapital onderzocht onlangs wat jongeren belangrijk vinden in een bijbaan. En wat bleek? Maar liefst 69% van de jongeren in Europa kiest liever een leuke baan, dan een baan waar je veel geld verdiend. Het onderzoek werd gedaan in acht Europese landen en in elk land vinden jongeren iets nieuws leren het allerbelangrijkst van hun bijbaan.

Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden. Daarom een kleine guide met de voor- en nadelen per baantje, zodat jij op je luie kont lekker kunt bedenken wat je graag wilt doen. Scheelt toch weer voor als je eenmaal aan de bak moet.

Vakkenvuller

Nadeel: Het is natuurlijk geen droomjob om een pak soep netjes in het schap te zetten, daarbij moet je als je pech hebt om 07.00 uur ’s ochtends al beginnen met het ordenen van melkpakken. Doei nachtrust.
Voordeel: Je krijgt vaak dubbel uitbetaald op zondag (ORT) en je werkt met veel jongeren. Daarnaast is elke supermarkt bijna hetzelfde ingericht, dus weet jij altijd de weg naar de chipszakken in één keer te vinden.

Horecamedewerker

Nadeel: Je moet keihard kunnen werken anders kun je weer naar huis, en je werkt vaak tot ’s avonds of ’s nachts. Dit kan in combinatie met studeren een beetje slopend zijn.
Voordeel: De fooi is lekker, je werkt met leeftijdsgenoten en hebt hoogstwaarschijnlijk weer een nieuwe stamkroeg. Daarnaast ben je veel met mensen bezig, dus als jij een type ‘mensenmens’ bent: bingo!

Postbezorger

Nadeel: Als het regent ben je de sjaak, ook werk je veel in je eentje. Als je een lui persoon bent, kan dit nogal een vermoeiende job zijn, dan raad ik het je niet aan.
Voordeel: Als de zon schijnt is juist iedereen jaloers op jou, daarnaast kun je ein-de-lijk buurvrouw Bep leren kennen doordat je een paar keer per week aan haar brievenbus staat te rammelen.

Straatwerver (ofwel goede doelen aansmeer-persoon)

Nadeel: Veel mensen hebben geen zin in jouw praatje dus lopen je het liefst zo snel mogelijk voorbij, dat kan nogal vermoeiend zijn. Daarnaast geloof je zelf negen van de tien keer ook niet in het goede doel, dus is het extra moeilijk.
Voordeel: Als je eenmaal een goed doel heb aangesmeerd aan een omaatje, krijg je extra geld. Van extra geld wordt iedereen blij. Daarnaast is het leuk om te babbelen met mensen als je weer zo’n typetje ‘mensenmens’ bent.

Bijles geven

Nadeel: Je kunt vaak maar weinig uren maken en moet een mede-scholier of student weten te overtreffen.
Voordeel: Het verdient vaak beter dan de gemiddelde bijbaan en je doet iets waarmee je je hersens kraakt. Handig en goed voor je CV!

Lees ook: Studeren, werken en een kind opvoeden: zo combineert Nova (23) dat

Foto: PexelsFoto: Pexels

Maar hoe vind ik dan een bijbaan?

Aangezien ik nu ruim een jaar of 9 teer op allerlei bijbaantjes, heb ik veel jongeren zien komen en gaan. Je zult het niet verwachten, maar ook bij een simpele bijbaan zijn de eisen hoog en je moet nog redelijk wat in je mars hebben om daadwerkelijk aangenomen te worden. Wat moet je doen om die kneiter leuke bijbaan te krijgen?

  • Zorg ervoor dat je CV up-to-date is. Staan er (nog) geen baantjes op? Geen probleem. Vermeld dan bijvoorbeeld je hobby’s. Wetende dat jij aanvoerder bent van het voetbalteam zegt natuurlijk ook al veel over je persoonlijkheid;
  • Ga langs bij het bedrijf. Zo krijgen ze meteen een goede indruk van je en heb je gelijk wat meer duidelijkheid. Voor je het weet wacht je vijf dagen op een mailtje waarin staat: ‘we hebben al iemand gevonden’;
  • Blijf te allen tijde lachen. Ten eerste vinden je collega’s je dan gelijk aardig en daarnaast kom je een stuk professioneler over;
  • Stel je flexibel op en denk in mogelijkheden. Wordt er aan jou gevraagd of je elke zaterdag kunt werken maar je zegt nee omdat je een hockeywedstrijd hebt om 15:00 uur? Zeg dan dat je bijvoorbeeld de eerste helft van de dag wel kunt werken maar daarna écht moet gaan.

Dit artikel werd al 50 keer gedeeld.