Pexels

Beeldschermmagie: hier moet je beginnen als je wilt leren coderen

Coderen heeft iets wat de Engelsen ‘elusive’ noemen: iets mysterieus, iets magisch, iets onbereikbaars. Je tikt wat rare combinaties van woorden en cijfers in (maar waarin eigenlijk?), en *poef* je hebt een website, of app. Veel mensen leven onder de indruk dat het heel erg moeilijk is. Niets is minder waar. Je eerste site of app kan in een paar weken of maanden al live zijn. Je moet gewoon weten waar je moet beginnen. Wat je nodig hebt is wat basiskennis, een teksteditor, en een doel. Dit artikel is bedoeld om jou te helpen bij de inwijding in het wondere koninkrijk der codeurs.

Lees ook: Zo ontwikkel je skills naast je studie en onderscheid je je van anderen

Een kleine introductie tot codes

Bijna overal waar je kijkt zijn codes aanwezig vandaag de dag. Een concreet voorbeeld: je kijkt op dit moment ook naar codes, in de vorm van HTML5 en CSS. Daar is onze website grotendeels uit opgebouwd. Als je achter een pc zit, klik dan maar eens op rechtermuisknop, dan ‘inspecteren’, and watch the magic happen. Maar codes zijn zeker niet exclusief aan websites. Besturingssystemen als Windows en iOS maar ook mobiele apps, games, elektronica, en chips zijn allemaal producten of diensten waar we gebruik van maken die code in zich hebben verstopt.

De opkomst van automatiseringen

Ik gooi het even over een heel andere boeg. Misschien vraag je je af “Waarom zou ik überhaupt coderen?” of “Wat heb ik eraan?”, als het je aan interesse ontbreekt. Daar bestaat een heel duidelijk en kristalhelder antwoord op: je maakt jezelf future proof, en onder werkgevers maak je je bijzonder gewild. We leven in een tijd waarin steeds meer banen voorgoed verdwijnen doordat ze geautomatiseerd worden. Oftewel, je baan wordt overgenomen door een robot, omdat die beter en foutlozer werkt dan jij. Ouch, ik weet het. Maar het is wel zo.

Foto: Pexels - dit soort banen zullen de eerste zijn die verdwijnenFoto: Pexels - dit soort banen zullen de eerste zijn die verdwijnen

Met de opkomst van meer robots, en technologie in het algemeen, stijgt de vraag naar mensen die kunnen coderen en/of programmeren echter exponentieel. Je kunt er ook zo ontzettend veel mee dat het niet slim zou zijn om het te laten liggen. Scholen realiseren zich dat ook steeds meer, en kijken daarom nu al hoe ze kinderen op de basisschool al les kunnen geven in coderen. Je hoort het: er bestaat geen beter moment om eindelijk eens dat ‘perfecte app-idee’ van je op te pakken en uit te werken! Maar hoe doe je dit dan precies?

Lees ook: De 8 stappen die je moet nemen om je eigen bedrijf te starten

Teksteditors

Daar later meer over, want we moeten beginnen bij het begin. Zonder teksteditor kom je namelijk nergens. Een teksteditor is een programmaatje waar je je code in schrijft. Word voor codes, als het ware. Je kunt het jezelf moeilijk maken door een kaal programmaatje als Notepad te gebruiken. Toegegeven, je bent best wel old skool en hardcore dan. Maar er bestaan veel handigere gratis programmaatjes die onder andere stukjes van je codes aanvullen zodat je minder hoeft te schrijven. Zoals Brackets, of Atom.  Andere voordelen zijn: meer overzicht doordat ze bepaalde stukjes tekst (genaamd tags, in HTML) highlighten zodat je kunt zien dat ze bij elkaar horen, (typ)foutjes in de code zijn duidelijker te zien, en je bewaard het overzicht beter.

Basiskennis

Het volgende item op ons lijstje is basiskennis. Waar o waar doe je die op? Het internet zou het internet niet zijn als het geen antwoord wist op deze vraag. Een hoop kwalitatieve online cursussen kun je volgen op sites die deze veelal gratis aanbieden. Veruit de meest bekende site, en degene die ik ook heb gebruikt, is Codeacademy. Op deze site kun je een scala aan cursussen vinden over de meest bekende programmeertalen. Denk dan aan HTML5 en CSS, Javascript, Ruby, Python, en nog vele andere.

Foto: Pexels - voorbeeld van een teksteditorFoto: Pexels - voorbeeld van een teksteditor

Daar bovenop biedt de site ook vaak cursussen aan die je leert hoe je code praktisch toepast door je bijvoorbeeld een website of een applicatie te laten maken. Andere gerenommeerde sites, die elk een eigen invalshoek kennen, zijn CodeAvengers en CodeSchool. CodeAvengers houdt je tussen de leersessies gemotiveerd door je korte spelletjes te laten doen. CodeSchool biedt op hun beurt dan weer interessante filmpjes met uitleg aan naast hun opdrachten. Voor ieder wat wils dus.

Nu weet je wat je moet hebben om te beginnen (een teksteditor), waar je moet beginnen (Codeacademy, enz.), maar je weet nog niet precies welke taal ervoor zorgt dat je nou die app kan maken die je altijd al wilde realiseren. Of die game/website/programma. Aangekomen bij de laatste stap, zal ik je niet langer laten wachten. We trappen af met:

Websites

HTML5 (Hyper Text Markup Language) is de taal die je moet hebben. Dit wordt gezien als het ‘skelet’ van een website. Zonder skelet kan het lichaam zichzelf niet staande houden. HTML zie je wel eens als de pagina van een website niet goed laadt. Je weet wel, als je alleen maar zwarte tekst en blauwe linkjes ziet.

Je site geef je een mooi gezichtje met CSS (Cascade Style Sheets), wat stijlbladen zijn. De CSS-vormgeving is ook de taal waar je bijvoorbeeld de positie van alle individuele elementen mee bepaalt (navigatiebalk bovenaan, tekst links uitgelijnd in het midden van de pagina), maar ook hoe al die elementen eruit komen te zien.

Nieuwsgierig naar hoe een basiswebsiteje eruit kan zien? Ikzelf heb zojuist mijn eerste portfoliowebsite gelanceerd, jaircijntje.nl. Deze is bijna volledig opgebouwd uit alleen HTML5 en CSS. De code die ik gebruikt hebt voor deze website, zou je al in een maand of twee onder de knie kunnen hebben.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Grote games en kleine games

Als we het hebben over games voor de bekendste gaming platformen van het moment (PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, en 3DS) dan komen C, C#, en helemaal bovenaan C++ samen als winnaars uit de bus. Games ontwikkelen vraagt wel om een hoog nivea van toewijding. Hier moet je niet aan beginnen als je niet bereid bent om jaren van je leven in een project te steken, mits je een ambitieus project voor ogen hebt. Games als World of Warcraft en Diablo zijn grotendeels gemaakt in C++.

C++ is nuttig voor meer dan alleen games ontwikkelen. Gebruik je nu bijvoorbeeld Google Chrome, of Internet Explorer (yuck, vast niet)? Die zijn allemaal ontwikkelt in deze taal. En niet te vergeten, bekende bestuurssystemen als Windows en Apple MAC OS ook.

Programma’s en apps

Wat nou als je een kleine game wilt maken, een mobiel spelletje, voor bijvoorbeeld een Android telefoon of iPhone? Google zelf (de maker van het Android-besturinggsysteem, mocht je dat niet weten) heeft Java de officiële taal genoemd om apps voor hun platform te ontwikkelen. Je zou het ook met C++ kunnen doen, maar je apps worden dan onnodig complex.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Voor iPhone software ligt het ietsje anders. Apple heeft iets gedurfds gedaan in 2014. Ze hebben namelijk toen hun eigen programmeertaal uitgebracht, genaamd Swift. Ondank dat het een extreem jonge taal is, is deze taal enthousiast opgepakt door een hele hoop professionals en amateurs. De taal is gebaseerd op een taal die al veel langer bestond, Objective-C, maar door een groot aantal aanpassingen is Swift nu al voor velen de geprefereerde keuze. Het is ook nog eens relatief makkelijk te leren. Een minder leuke bijkomstigheid is dat als je een app wilt ontwikkelen in deze taal je wel een Apple computer (of Linux pc) moet hebben.

Dat was ‘m dan. Een kleine introductie in de wereld van codes. Voor meer informatie over alles wat hier besproken is raad ik je aan de vele linkjes te volgen in dit artikel. Nog één laatste tip om mee af te sluiten. Voor zowel Androidtelefoons als iPhones bestaat er een handige app waarmee je coderen on the go kunt leren, genaamd Sololearn. Als je in de trein niks te doen hebt is deze app heel handig, want de lesjes duren meestal niet langer dan vijf minuten. Ideaal om of de basics van een taal te leren of als opfrisser van je geheugen.

Veel succes en plezier!


Dit artikel werd al 32 keer gedeeld.