Pexels

Dunne mensen die beweren niet aan te kunnen komen: zo lukt het wél

Vroeger dacht ik dat ik voor altijd dun zou blijven. Ik gaf de schuld aan ‘een snel metabolisme’ of aan de notie dat ik inderdaad één van die mensen was die alles kon eten wat-ie wilde en alsnog geen nanogram aankwam. Vooral de meiden uit m’n klas benijdden me, of waren zelfs jaloers. Zij en de rest zagen me iedere dag kilo’s snoep eten en in de pauze een broodje kipburger of frikandel met extra mayo halen. Oh, how little did they know. And me too, for that matter.

Hier volgt ‘de klapper’, die niet echt zo’n klapper was voor mijn directe(re) omgeving: ik at niet goed. Niet gezond, en niet genoeg. Ik at maximaal vier boterhammen op een goede dag. Het zou ook best kunnen dat het middageten verruild werd voor een zakje Maoam-mix en Haribo-kersjes. In de avond at ik wel mee met het avondeten, maar daar at ik meestal een te verwaarlozen hoeveelheid van omdat ik nog vol zat van het snoep. En dan at ik in de avond weer wat troep. Chips ofzo. Ik was ook gewoon een moeilijke eter, dat zal je op dit punt niet meer verbazen. Ik woog rond de 53 kg in deze jaren.

When we hit our lowest point, we are open to the greatest change – Avatar Aang (Nee, geen grap)

Het keerpunt kwam nadat ik ziek werd. Ik kreeg buikgriep, werd bang voor al het eten dat geen cracker met jam was en zakte naar een zeer gevaarlijk gewicht voor iemand van 1,80: 48,7 kg. Als ik zou zeggen dat ik graatmager was, zou dat nog een understatement zijn. Na een paar maanden hiermee geworsteld te hebben, maakte ik na het komen van het nieuwe jaar een keuze. Ik zou gaan sporten om een gezonde eetlust te ontwikkelen, en een lichaam dat wel een stootje kon hebben. Letterlijk, vanwege de spieropbouw en het opkrikken van mijn immuunsysteem.

Lees ook: Hoe ik in 6 stappen van couch potato in een somewhat gezonde ik veranderde

Ik startte na mijn ziekteperiode op een gewicht van 53 kg. In zeven maanden tijd kwam ik zeven kg aan, en in de maanden erna nog eens vier. Ik zat toen op 64 kg, wat tevens mijn streefgewicht was omdat ik mijn BMI had berekend. Die gaf aan dat ik op minstens 64 kilo zou moeten zitten voor iemand van mijn lengte. Tegelijkertijd had ik wat spieren gekweekt en was ik bijna nooit meer ziek. Ik kon weer lekker sporten zonder misselijk te worden, en had daarbovenop ook nog eens mijn lichaam en diens grenzen leren kennen. Mijn doel was meer dan bereikt.

Foto: Jair Cijntje - Links, 53 kilo. Rechts, 64 kiloFoto: Jair Cijntje - Links, 53 kilo. Rechts, 64 kilo

Ik wil dan ook het volgende punt duidelijk maken voor alle dunne mensen die beweren niet aan te kunnen komen (grote kans dat jij helemaal geen snelle spijsvertering hebt), namelijk: je kunt wél aankomen, je moet alleen je eetpatroon en wat je naar binnen gooit aanpassen. Hint: geen snoep. Ik ben geen diëtist of personal trainer dus misschien klopt niet alles wat ik zeg voor 100%. Echter heb ik wel heel veel uitgezocht om vooruitgang te kunnen boeken, en weet ik inmiddels uit ervaring wat werkt. Dus bij deze zal ik vertellen wat ik allemaal heb gedaan om in totaal 11 kg aan te komen.

Eten

Weet wat je eet. Zoek uit wát je precies eet. Hoeveel calorieën in iets zit, hoeveel vitamines, hoeveel eiwitten. Het is niet zo moeilijk om de standaarden uit te zoeken van wat je binnen moet krijgen. Het Voedingscentrum kan hier goed bij helpen. En als je op Google bijvoorbeeld appel intikt, vindt het gelijk de voedingswaarde. En als je ook nog sport (met het idee om aan te komen) is de vuistregel: eet meer calorieën dan je verbruikt. Belangrijk is om per 2,5 uur wat te eten. Als je begint is dit moeilijk; je maag is nog klein, en moet zich waarschijnlijk nog aanpassen aan de nieuwe hoeveelheid voedsel. Maar het maakt niet uit als je klein begint.

Eet zoveel als je kunt opbrengen, maar eet wel iets. Je eetschema ziet er dan uiteindelijk bijvoorbeeld zo uit:

  • Voor het ontbijt eet je twee boterhammen (als je dat niet kunt opbrengen eet je er één, of muesli, of desnoods een banaan. Geen excuusjes meer 😉 ).
  • Dan heb je waarschijnlijk pauze, als je nog naar school gaat. Dus daar eet je dan weer twee boterhammen, of iets voor tussendoor.
  • Voor het middageten weer twee boterhammen. Je zit nu al op zes.
  • In de avond eet je gewoon mee met het avondeten.
  • Dan bijvoorbeeld nog wat yoghurt, weer 2,5 uur later. Als je laat op blijft wat fruit.

Je hebt nu aardig wat naar binnen gewerkt, en ook nog eens voedzaam.

Bron: PexelsBron: Pexels

Vergroot je eetlust

Sport je erbij, dan wordt je eetlust alleen maar groter. Je kunt dan dingen gaan doen als 50 gram noten eten per dag en letten op je eiwitinname. Ook kun je meer eieren en kwark gaan eten, hier zitten goede vetten en eiwitten in.

Iets wat je sowieso nodig hebt om aan te komen, is vet. Maar dit betekent niet dat je nu opeens iedere dag bij de McDonalds moet gaan zitten bunkeren zoals sommigen denken. Maak je eten liever zelf klaar, dat is bijna altijd gezonder dan naar een fastfoodketen gaan. Wat je ook nog kunt doen is twee ‘avondmaaltijden’ eten. Neem bijvoorbeeld het eten van de dag ervoor met je mee in een bakje. Ikzelf kook hierom vaak voor twee personen, ook als ik alleen ben, met de intentie het de volgende dag op te eten.

Bron: Pixabay - Krijg je al trek? Goed zo!Bron: Pixabay - Krijg je al trek? Goed zo!

De ‘gains’-hiërarchie

Waar je het meeste van aankomt zijn trouwens pasta, daarna rijst, en dan aardappelen. Er bestaat nogal wat misinformatie over dat je het meest aan zou komen van aardappelen, maar dat is dus niet zo. Toen ik dit te weten kwam ben ik meteen vaker in de week pasta en rijst gaan eten, en ik zag bijna gelijk resultaat. En als je dan rijst kookt, ga dan voor ongepelde rijst in plaats van witte rijst. Deze bezitten meer calorieën en vitamines. Ook kun je met natuurlijke ‘supplementen’ zoals hennepzaad eenvoudig extra proteïne en vitaminen toevoegen aan veel gerechten. ‘Shakies’ hoeven hier dus niet aan te pas te komen; ik heb tot de dag van vandaag geen één eiwitshake naar binnen gewerkt.

Het leuke is dat je als je aan probeert te komen ook nog steeds wel ‘rotzooi’ zoals McDonalds kan en mag eten. Je moet toch aankomen. Alleen moet dat niet je go-to optie zijn. En als je op je eten begint te letten heb je op het gegeven moment gewoon geen tijd meer voor snoep. Misschien herontdek je bijvoorbeeld hoe zoet en lekker fruit kan zijn, zoals ik deed.

Fitnessen

Door te fitnessen ben je ervan verzekerd dat al die nieuw verkregen calorieën op de plekken gaan zitten waar jij wilt dat ze gaan zitten: heel je lichaam. En niet uitsluitend je taille. Daarnaast heb ik persoonlijk het echt nodig om überhaupt honger te hebben, maar ik voel me er ook heel lekker door. Sporten an sich heeft natuurlijk heel veel voordelen voor zowel je lichaam en geest, zoals de wetenschap door de jaren heen al lang en breed bewezen heeft.

Lees ook: Shannen (24) doet aan bodybuilding: “Op het podium voel ik ultiem geluk”

Ook hier zijn weer een paar vuistregels die veel gymgangers hanteren. Als je drie keer per week gaat, boek je (de meeste) vooruitgang. En met twee keer per week houd je je lichaam in de staat die je al hebt. Als je er serieus voor wilt gaan, ga je dus drie keer per week.

Giphy - Iedereen op zijn of haar eerste dagGiphy - Iedereen op zijn of haar eerste dag

Hoe vaker je per week gaat, des te meer aandacht je kunt besteden aan individuele delen van je lichaam. Ga je twee keer, dan moet je haast wel de ene dag héél je bovenlichaam doen en de andere dag je hele onderlichaam. Als je drie keer gaat, kun je dat meer opdelen. Dat kan er zo uitzien. Dag 1: je borst, schouders, triceps. Dag 2: je rug, onderrug, en je biceps. En dan dag 3 je benen.

Je kunt natuurlijk op veel verschillende manieren trainen. Ik heb het nu gehad over het verkrijgen van massa. Je kunt ook op kracht trainen, of op conditie. Als je aan wilt komen ga je voor massa. Voor je oefeningen betekent dit dat je repetities (reps) relatief laag zijn, en in sets van 3 en maximaal 4. Dus je doet een oefening dan acht keer drie. Zes kan ook, maar ik vind acht fijn.

Dat was het eigenlijk wel. Nadat je écht geprobeerd hebt aan te komen op een manier zoals deze en het dán nog steeds niet lukt, wees dan pas bereid te accepteren dat je “echt niet aankomt”. Veel succes en plezier met aankomen!


Dit artikel werd al 25 keer gedeeld.