Unsplash

Aan deze 5 dingen moet je denken als je met vrienden op vakantie gaat

Over twee weken prop ik mezelf met zeven vrienden in een busje en gaan we rondkarren door Europa. Het is waar dat als je met vrienden op vakantie gaat, je die tijd nooit meer vergeet, omdat het kort samengevat legendarisch is. Maar het is ook waar dat je voor een langere tijd met z’n allen op elkaars lip zit en frustraties sowieso zullen ontstaan. Dat is al als je normaal op vakantie gaat, laat staan in een busje (h e l p). Om die frustraties te voorkomen zijn er een paar dingen waar je aan moet denken.

Geld

Het is niet chill als je een pot hebt en één iemand letterlijk de plakjes ham en kaas gaat tellen en je judgemental aankijkt als je het ook maar durft er twee te pakken. Aan de andere kant is het ook niet chill als iemand al het geld in de pot er zo doorheen jast. Geld is een van de grootste struikelblokken. Praat er daarom goed over. Spreek van tevoren een avond met z’n allen af, waar je het eerst gaat hebben over je vakantie. Zo weet je hoe iedereen erin staat vóórdat je op vakantie bent. En niet pas als Jantje aan zijn tiende Sex on the Beach zit. Willen jullie bijvoorbeeld iedere avond uiteten? Of willen jullie juist elke avond koken?

Spreek bijvoorbeeld af dat jullie een vaste pot hebben waar boodschappen mee worden gedaan en hostels mee worden betaald. En dat jullie je drankjes bijvoorbeeld zelf afrekenen. Ook is het slim om een Wie Betaalt Wat aan te maken, als jullie weten dat je niet altijd dingen met de hele groep gaat doen.

Lees ook: Zo scoor jij de goedkoopste vliegtickets voor jouw vakantie

Verblijf

Geld is niet het enige waar je afspraken over moet maken. Als je met je luie reet op een ligbed bij het zwembad van een All Inclusive-resort ploft is dit niet zo’n issue, maar als je net als ik op een roadrtip gaat, is het goed om even te polsen aan wat voor verblijfsplekken iedereen zat te denken. Denk aan: hotels/hostels/campings/wildkamperen (let wel op boete’s, maar in Zweden mag dit bijvoorbeeld op veel plekken). Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat ik niet elke avond met een wc-rol onder mijn arm in de bush-bush op mijn knieën wil gaan kakken en dat ik af en toe een goede douche nodig heb – dat is voor iedereen beter, denk ik.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Zuipen of cultuur?

Als je toch al op een avond met elkaar over de vakantie aan het praten bent, kun je het net zo goed even hebben over of jullie ook cultuur gaan snuiven. Sommige mensen vinden niks irritanter dan alleen maar vreten en zuipen op vakantie, zonder iets van het land te zien. Anderen krijgen alleen al jeuk bij het horen van het woord ‘kerkje’. Je kunt natuurlijk ook gewoon een dagje opsplitsen. Misschien is het sowieso handig om te weten of iedereen ervan uit gaat dat jullie ALLES met elkaar doen, of dat een stelletje bijvoorbeeld ook wat meer privétijd opzoekt.

Lees ook: 5 goedkope zonvakanties binnen Europa: dit ben je per land ongeveer kwijt

Gezamenlijke checklist

Maak een checklist op Google Drive waar iedereen bij kan. Zo weet je precies dat jullie al pleisters of een supersoaker mee hebben. Want mocht je ook een roadtrip gaan maken of geen plek meer in je koffer hebben: elke centimeter telt. 😉

Foto: PexelsFoto: Pexels

Ego’s

Natuurlijk zullen je vrienden niet alles hetzelfde doen als jij. Dat zou eng zijn. Onthoud dat je het normaal juist leuk vindt dat jullie allemaal anders zijn. Natuurlijk kunnen er wat ruzietjes voorkomen, maar realiseer je dat het belangrijker is om je vriendschap te behouden, dan over elk klein dingetje te blijven doorzeuren. Zet je ego op een laag pitje, realiseer je dat de vakantie eigenlijk awesome is en laat iedereen in zijn waarde.


Dit artikel werd al 31 keer gedeeld.