Flickr/vilomara

8 levenslessen die je hebt geleerd bij je baantje in de supermarkt

Het is de plek waar je wekelijks, misschien wel dagelijks (of zelfs meerdere keren op een dag) komt: de supermarkt. Voor de één een plek om liever te ontwijken, voor de ander juist het stukje ontspanning van de dag om rustig boodschappen te doen. Maar wist je dat de Albert Heijn dit jaar al 130 (!) jaar bestaat? De topmensen van de Appie zijn daarom bezig met het bedenken van de supermarkt van de toekomst. En hierbij zijn kassa’s niet meer nodig. Waarschijnlijk wordt door sensoren en camera’s in de gaten gehouden wat jij in de tas stopt, om dit vervolgens automatisch af te laten rekenen dankzij een app. Met de zelf-scan kassa’s leven we al zo ongeveer in de toekomst mensen. En daarom is het de hoogste tijd om even terug te blikken naar de oude vertrouwde tijd van de supermarkt.

Want voor velen is de supermarkt hét begin van hun carrière. Wie heeft er nou niet jarenlang achter de kassa gezeten of was bezig met vakkenvullen? Waarschijnlijk had ook jij hier jouw eerste bijbaantje. En ja, je hebt hier meer geleerd dan je misschien zou denken.

Lees ook: 10 financiële skills die je als student onbewust hebt geleerd

#1 Het sollicitatieproces

Je had eindelijk besloten om ergens te gaan werken, je had tenslotte toch geld nodig om al die kleding te kunnen betalen en op dat zakgeld van je ouders hoefde je ook niet meer te rekenen. Goed, je ging naar de supermarkt om te vragen of ze nog mensen nodig hebben, of belde ze op. Met een beetje geluk mocht je op een sollicitatiegesprek komen. En ging ga je: super zenuwachtig naar de supermarkt waar je normaal alleen kwam om boodschappen te doen. Je had geen idee wat je te wachten stond, maar uiteindelijk had je gewoon een super chill gesprek met de manager van de winkel en ging alles helemaal goed. Vanaf dat moment wist je: een sollicitatiegesprek is misschien wel spannend, maar heus niet het einde van de wereld.

#2 Werken voor een baas

Goed, je was binnen. You did it! Je leerde hoe het allemaal werkte in een supermarkt, maar vooral: je leerde om te werken voor een baas. Natuurlijk weet je dat je naar je ouders moest luisteren als zij iets zeiden, maar bij een baas is dit toch even anders. Je kon hier tenslotte niet altijd tegenin gaan. Uiteindelijk leerde je hier behoorlijk veel van, je wist tenslotte hoe je je moet gedragen (als de baas in de buurt is).

#3 Verantwoordelijkheidsgevoel

Al hield jij je waarschijnlijk niet altijd helemaal aan de regels, je kreeg van dit baantje wel verantwoordelijkheidsgevoel. Je zorgde ervoor dat je op tijd kwam en deed wat je gevraagd werd – je wilde tenslotte niet op het matje geroepen worden. Daarnaast zorgde jij er altijd voor dat je op tijd je werk af had, dan was je er in ieder geval zeker van dat je op tijd naar huis kon.

#4 Samenwerken

Jij en je collega’s moesten er samen uit komen. Dat deed je tenslotte om de klanten in de winkel zo goed mogelijk te kunnen helpen. Als iemand ziek was, dan was jij vast wel bereid om in te vallen (meer werken betekende waarschijnlijk ook meer geld 😉). Je verdeelde taken met je collega’s en was bereid ze te helpen. Maar ook tijdens de lunchpauzes kon je strategisch zijn en plande je het waarschijnlijk zo in dat jij samen met je werkmaatje kon lunchen.

#5 Smalltalk

Hoe vaak kwamen er mensen bij je langs die deden alsof ze een vraag hadden, maar uiteindelijk gewoon een gezellig kletspraatje wilden maken? Dit gebeurde waarschijnlijk zowel bij de vakkenvullers, als bij de caissières. Ouderen die stiekem best eenzaam zijn en uitkijken naar het praatje om met jou te maken. Als je sociaal gezien een beetje awkward bent, dan werd je hier waarschijnlijk echt niet blij van. Maar hey, die smalltalk die je nu zo makkelijk kunt maken, heb je hier mooi geleerd!

Lees ook: Met deze netwerktips sta je nooit meer awkward in een hoekje met je telefoon

#6 Met geld omgaan

“Met vijf en drie maakt tien!” Mijn moeder heeft me dit heel wat keren uit moeten leggen voordat ik op deze manier terug kon tellen. Voordat ik dit kon, keek ik gewoon op het scherm om te zien hoeveel geld de klant terugkreeg. Maar als er dan een kleine verandering kwam, raakte ik vrijwel direct in paniek omdat ik het dan niet meer snapte. Dat terugtellen maakte het een stuk makkelijker en je leert hierbij heel makkelijk hoe je met geld om kunt gaan. Als jij nu iets wil afrekenen, weet je waarschijnlijk precies wat makkelijk is om erbij te geven aan kleingeld (als je überhaupt nog met contant geld betaalt).

#7 Van je afbijten

Vaak genoeg waren er mensen in de supermarkt te vinden die maar beter thuis hadden kunnen blijven. Mensen die letterlijk met hun verkeerde been uit bed waren gestapt en dit maar al te graag op jou wilden afreageren. In het begin schrok je waarschijnlijk van mensen die jou de schuld van iets gaven (wat dus helemaal niet jouw schuld kon zijn). Maar hierdoor leerde je wel van je af te bijten, want ook als supermarktmedewerker hoef je heus niet alles van de klanten te pikken. Daarnaast heb je nu waarschijnlijk wat meer respect voor de supermarktmedewerkers, je weet tenslotte hoe het is om in hun schoenen te staan.

#8 Groente en fruit-kennis

Toen ik als caissière werkte, zag ik wel eens groenten en fruit voorbij komen waarvan ik geen idee had wat het eigenlijk was. Daar had ik dan wel m’n trucjes voor. Want als je achter de kassa zit, heb je voor heel wat groenten en fruit verschillende codes. En bij de meeste dingen stond een afbeelding. Helaas was dit niet voor alles het geval, dus als ik het codeboekje helemaal had doorgespit en er nog steeds niet achter kwam, moest ik de ongemakkelijke vraag ‘Wat is dit?’ alsnog stellen.. Wel leuk om deze groenten en fruit vervolgens zelf uit te proberen!


Dit artikel werd al 83 keer gedeeld.