Pexels

5 tips om hoge kosten met je eigen risico te voorkomen

Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben, dus je bent sowieso verzekerd. Maar hoe zit het met de kosten die gemaakt worden als je bijvoorbeeld met de ambulance naar het ziekenhuis gereden wordt? Moet je die zelf betalen – en valt dit dus onder je eigen risico – of wordt dit vergoed? Tijd om hier wat duidelijkheid in te brengen zodat ook jij weet hoe je hier slim mee om kunt gaan om hoge kosten te voorkomen.

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor de zorg die je nodig hebt. Je hebt een verplicht eigen risico van €385, die je zelf kunt verhogen tot €885, maar daar later meer over. Een voorbeeld om duidelijker te maken wat het eigen risico precies is: stel je raakt gewond bij een ongeval en de ziekenhuiskosten zijn €300. Dan betaal je dit zelf, want het eigen risico is €385. Maar als je hierna een ziekenhuisrekening binnenkrijgt van €200, hoef je nog maar €85 zelf te betalen. De rest wordt dan vergoed door jouw zorgverzekering. Alle kosten die je hierna nog hebt, worden ook vergoed door de zorgverzekering.

Zo bespaar je op je eigen risico

De zorg is vrij duur, en het zijn dingen waar je waarschijnlijk liever geen geld aan uitgeeft. Daarom een paar tips om hier slim mee om te gaan.

Ga naar de huisarts

De gemakkelijkste manier om extra zorgkosten te voorkomen, is om eigenlijk altijd als eerst naar je huisarts te gaan. Zo voorkom je extra kosten die je wel zou maken als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis was gegaan. De kosten voor de huisarts worden namelijk nooit van het eigen risico afgehaald.

Zoek ook in de avonden en weekenden de huisarts op

Gebeurt er iets in de avond of in het weekend, en is de huisarts op dat uur gesloten? Ga dan op zoek naar een andere huisartsenpost in de buurt. Als je naar de spoedeisende hulp gaat, kost dit je namelijk wel geld.

Ga ook naar de huisarts voor kleine ingrepen

Wil je een moedervlek laten verwijderen of een spiraal laten plaatsen? Laat dit dan door je huisarts doen. En als jouw huisarts deze handelingen niet doet, vraag dan of er een andere huisarts is die je hierbij kan helpen. Dat scheelt voor jou weer een bezoekje aan het ziekenhuis en dus een hoop geld.

Vergelijk de ziekenhuistarieven

Als je met botbreuken naar het ziekenhuis moet, kun je natuurlijk niet eerst nog uitzoeken wat de tarieven per ziekenhuis zijn. Maar als je voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek naar het ziekenhuis moet, is het wel verstandig om eerst even te checken wat de prijzen zijn. Dit kan per ziekenhuis namelijk flink verschillen.

Verhoog het eigen risico

Maak je weinig gebruik van de zorg en maak je hier vrijwel nooit kosten voor? Dan is het ook een optie om het eigen risico omhoog te gooien. Je kunt het risico verhogen tot maximaal €885 per jaar. Voor een zorgverzekeraar is het natuurlijk fijn dat iemand een hoger eigen risico heeft, zodat de verzekeraar minder hoeft uit te keren. Daarom krijg je hier vaak een beloning voor op het maandbedrag dat je voor de zorg betaalt. En dat kan wel zo’n 15 tot 20 euro per maand schelen! Wat wel belangrijk is om hierbij in je achterhoofd te houden: je weet natuurlijk nooit van te voren wat er kan gebeuren. Zorg daarom dat je je eigen risico (€885) wel in één keer kunt betalen voor het geval dat je plotseling wel in het ziekenhuis belandt.

Check wel altijd even hoe je verzekerd bent. Als je aanvullend verzekerd bent, betaal je maandelijks meer, maar wordt er wel meer vergoed. Kijk op de website van jouw zorgverzekeraar wat allemaal vergoed wordt en wat niet. Zo sta je nooit voor verrassingen. Wil je het volgend jaar helemaal anders doen met je zorgverzekering? Check dan hier hoe je een zorgverzekering vindt die perfect bij jou past.