Pexels

5 tekenen dat het tijd is om het uit te maken

Er zijn veel duidelijke redenen waarom relaties uitgaan: iemand gaat vreemd, er wordt gelogen of er is een groot meningsverschil (bijvoorbeeld over geld). Maar sommige liefdes gaan uit zonder reden, gewoonweg omdat die relaties uitgespeeld zijn. Als er niet een duidelijke reden is, maar het gewoon niet meer goed voelt, kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Zeker als je eigenlijk nog onwijs veel van hem of haar houdt. Deze vijf tekenen kunnen aangeven dat de magie bij jullie op is.

Alles wat je partner doet irriteert je

Ieder koppel maakt wel eens ruzie. Dat is een feit. Maar als je steeds meer, en om de kleinste dingen, ruzie maakt, kan dat een indicatie zijn dat je het uit moet maken, zegt relatietherapeut en schrijfster van The Breakup Bible, Rachel Sussman. Natuurlijk heeft iedereen slechte eigenschappen. Maar als die van je vriend(in) eerst no big deal waren en je hem of haar nu 24/7 wilt wurgen… dan is dat geen goed teken.

Jullie willen andere dingen in het leven

Banen. Verhuizen naar een andere stad, of zelfs een ander land. Kinderen. Dit zijn grote beslissingen, waar jullie misschien niet hetzelfde tegenover staan. Volgens Rachel Sussman, je weet wel, die relatietherapeut, is het belangrijk hier over te praten. Psycholoog en professor Andrew Christensen is het daarmee eens. “Je kunt niet eisen dat je vriend(in) voor jou verandert.” Het is niet eerlijk om van iemand te houden om de persoon die je hoopt dat ze ooit zullen zijn, in plaats van om de persoon die ze nu zijn.

Je maakt geen opofferingen meer voor de ander

Volgens onderzoek zijn koppels die bereid zijn opofferingen te maken, gelukkiger dan koppels die dat niet doen. En die opofferingen hoeven echt niet altijd life changing te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een actiefilm kijkt, terwijl je eigenlijk een comedy had willen zien. Als je niet meer bereid bent om te gaan eten met je schoonouders bijvoorbeeld, is dat een teken dat je minder geïnvesteerd in de relatie bent dan vroeger.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Je spreekt steeds vaker met vrienden en familie af om hem of haar niet te zien

Misschien doe je het onbewust, of misschien houd je jezelf voor dat tijd uit elkaar juist gezond is voor de relatie. En in zekere mate heb je ook gelijk. Natuurlijk moet je blij zijn om je vrienden of familie te zien, maar de reden moet niet zijn omdat je een break wilt hebben van je vriend(in), zegt Jane Greer, auteur van What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship.

De essentie van verliefd zijn, is dat je altijd meer wilt. Liefde is verslavend, door het hormoon dat je aanmaakt.

Als je meer en meer gaat afspreken met vrienden, dat als mogelijkheid ziet om eens lekker te klagen over je vriend(in) of steeds langer op werk of school blijft hangen, dan is het misschien tijd om je relatie uit te maken.

Je denkt dat je relatie ‘beter is dan niets’

Als je dit denkt, weet je eigenlijk dat het in je hoofd al over is. Beter dan niets? Come on. “Maar wat nou als ik altijd alleen blijf”, is ook een veelgehoorde uitspraak. Je bent jong. En geweldig. Alleen als je het uitmaakt kun je weer daten en verliefd worden. Zou je niet liever een relatie willen hebben met iemand die je kriebels geeft, in plaats van iemand met wie je constant kibbelt? Dat je hart weer een sprongetje maakt als je een berichtje krijgt van diegene?

Lees ook: How to be single: waarom ik het na jaren heb geaccepteerd single te zijn

Onthoud: elke relatie is anders. Niemand weet alle details en kent alle nuances van jouw relatie. Het belangrijkste is dus dat je met je vriend(in) praat over de dingen die je voelt. Maar mocht je dat al gedaan hebben, het gevoel hebben dat je alles hebt geprobeerd en op zoek bent naar een teken om het uit te maken: this is it. Er is een reden dat je op dit artikel hebt geklikt. Je verdient het om gelukkig te zijn.


Dit artikel werd al 22 keer gedeeld.