Heerenveen

De regels van de bijstand (WWB) worden weer zoals ze voor januari van dit jaar waren. De huishoudtoets, waardoor veel thuiswonende jongeren geen uitkering konden krijgen, vervalt per 1 januari 2012. Daarvoor heeft de regering een nieuwe wet gemaakt. De wet moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen worden. Maar de gemeente Heerenveen loopt hier vast op vooruit.

Jongeren zonder werk die bij hun ouders wonen, kunnen alsnog een uitkering krijgen, of houden.

Zou je uitkering per 1 juli gaan veranderen door de huishoudtoets? Dat gaat nu niet door. Waarschijnlijk heb je daar een gesprek over gehad met een medewerker van de gemeente. Of je was daarvoor uitgenodigd. Je krijgt binnenkort een brief van de gemeente dat je uitkering niet verandert.

Is je aanvraag afgewezen? Of heb je geen uitkering aangevraagd omdat je bij je ouders inwoont? Je kunt alsnog een aanvraag doen via werk.nl. Je kunt dan toch met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 of later een uitkering krijgen.

Je moet wel rekening houden met een paar dingen:
-     Je kunt de aanvraag doen tot uiterlijk tot 2 maanden nadat de nieuwe wet is aangenomen.
-     De uitkering start nooit eerder dan 1 januari 2012. De uitkering start op de dag dat je er recht op hebt, niet eerder.
-     Heb je intussen werk gekregen? Dan houden wij daar rekening mee.
-     Je moet alle bewijsstukken die wij vragen, inleveren.
-     Alle andere regels van de bijstand veranderen niet.

Had je wel een uitkering? Maar werd die gestopt omdat je weer bij je ouders in ging wonen? Ook dan kun je alsnog een uitkering aanvragen vanaf 1 januari 2012 of later. Je kunt dit doen via werk.nl. De dingen die hierboven genoemd zijn, gelden dan ook.

Als je uitkering in 2012 lager  is geworden door de huishoudtoets,  neemt de gemeente neemt in de loop van juni contact met je op. Je kunt ook zelf informeren bij de gemeente als je denkt dat je uitkering niet klopt.

Meer weten? Neem gerust contact op met het Jongerenpunt, Sies en Riemkje kunnen je alles goed uitleggen. Hun telefoonnummer is 0513-617794.
 

Met dank aan Marja Brouwer, Gemeente Heerenveen

Deel dit op Facebook!

 
 
 
 
 
 
 
Advertisement
Advertisement